La nivel global, în ultimii 23 de ani, gripa a fost responsabilă de mai multe epidemii decât orice alte boli infecțioase, fiind urmată de sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Ebola, potrivit analizei rapoartelor emise de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Studiul dezvăluie, de asemenea, modul subiectiv în care sunt adesea raportate epidemiile, sugerând că acest lucru poate afecta alocarea resurselor.
Autoritățile de sănătate publică utilizează mai multe surse care urmăresc epidemiile de boli infecțioase, însă Disease Outbreak News (DON) a OMS este cea mai influentă. Cercetătorii de la Universitatea Georgetown din Washington D.C., S.U.A, au colectat toate cele 2.789 de rapoarte ale DON publicate între anii 1996 și 2019 sub forma unei baze de date. Acestea conțineau informații despre localizarea epidemiei, tipul de boală și perioada în care aceasta s-a desfășurat.
Cercetătorii au constatat că, în majoritatea anilor, gripa, mai ales varianta H5N1, a fost raportată cu cea mai mare frecvență dintre toate bolile infecțioase – 776 de epidemii au fost documentate începând cu anul 1996.
China a raportat cele mai multe epidemii – 262 în total, din care 218 de gripă -, fiind urmată de Arabia Saudită, care a raportat 179 epidemii de MERS, și de Republica Democratică Congo, care a raportat 105 epidemii de Ebola. Câteva rapoarte au fost asociate cu țări din Europa de Est.
Varietatea tiparelor de raportare este dată de diferențele dintre capacitățile de supraveghere ale fiecărei țări, dar și de prioritatea pe care o acordă autoritățile fiecărei boli în parte. De exemplu, Ebola este mult mai frecvent raportată decât febra hemoragică. O influență prezintă și calitatea sistemului de sănătate din țara respectivă.
Sisteme de raportare transparente
Baza de date creată de cercetători ar putea reprezenta o unealtă utilă care să furnizeze informații verificate despre extinderea epidemiilor și care să documenteze istoricul bolilor infecțioase, spune Mark Smolinski, președinte al organizației non-profit Ending Pandemics din San Francisco, S.U.A. Existența unui sistem de raportare complementar și transparent constituie un obiectiv important pentru detectarea din timp a amenințărilor la adresa sănătății publice.
Baza de date va permite cercetătorilor să analizeze factorii care determină costurile necesare stopării unei epidemii și circumstanțele externe, cum ar fi conflictele sau fenomenele meteorologice, care le afectează. Totuși, rapoartele DON nu conțin informații despre toate epidemiile din toate regiunile.
OMS ar putea îmbunătăți rapoartele DON prin creșterea transparenței privind prioritizarea miilor de notificări pe care le primește, crearea unor criterii mai specifice pentru includerea epidemiilor și adăugarea unor factori suplimentari, cum ar fi condițiile climatice sau epidemiile la animale.
Sursa: Nature