Glanda pineală, locul de producere a melatoninei

publicat de Florin Mitrea
161 vizualizări
Localizarea glandei pineale

Glanda pineală sau epifiza este localizată adânc în interiorul creierului uman, într-o zonă denumită epitalamus, unde cele două jumătăți (emisfere) ale creierului se unesc. Glanda cântărește circa 0,2 g și este situată deasupra coliculilor cvadrigemeni superiori.

Epifiza conține niveluri ridicate de calciu, motiv pentru care este utilizată de radiologi pentru a identifica mijlocului creierului în imaginile cu raze X. În perioada copilăriei, glanda pineală are dimensiuni mari, însă odată cu trecerea anilor, aceasta se micșorează, devenind aproape inactivă la maturitate.

Rolul glandei pineale

Glanda pineală este cunoscută pentru secreția hormonului denumit melatonină, care este eliberat în fluxul sanguin și, probabil, în lichidul cefalorahidian (lichidul cerebrospinal). Melatonina pineală reglează ritmul circadian. Glanda prezintă un ritm biologic, iar melatonina este secretată în funcție de la câtă lumină este expusă o persoană. Secreția variază odată cu durata zilei, motiv pentru care epifiza este numită uneori ceas endocrin sau calendar endocrin.

Melatonina secretată de glanda pineală constituie o parte importantă a ritmului circadian și poate sincroniza ritmurile zilnice. Ea este secretată mai abundent în întuneric, ceea ce explică rolul acestui hormon în somn. Există numeroase studii care arată că, în lipsa glandei pineale și a melatoninei, animalele nu se pot adapta fiziologic la schimbările sezoniere.

Afecțiuni ale glandei pineale

Nu este ceva neobișnuit observarea unor chisturi pineale în timpul investigațiilor cu rezonanță magnetică nucleară. De obicei, acestea sunt benigne și nu sunt periculoase. Totuși, în rare ocazii se întâlnesc tumori la nivelul epifizei.

Există unele rapoarte extrem de rare de pubertate precoce la persoanele diagnosticate cu chisturi sau tumori la nivelul glandei pineale. Nu este clar dacă aceste modificări în privința pubertății sunt provocate de melatonină sau de un alt hormon, cum ar fi gonadotropina corionică umană, despre care se crede că este secretată de unele tumori pineale.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii