Cercetătorii descoperă un antidot pentru buretele viperei

publicat de Florin Mitrea
143 vizualizări
Buretele viperei

Ciuperca buretele viperei (Amanita phalloides) poate ucide chiar și în cantități mici. Însă se pare că oamenii de știință au descoperit un antidot pentru una dintre cele mai periculoase toxine ale ciupercii.

Un colorant deja utilizat în procedurile medicale poate bloca toxina ciupercii denumită alfa-amanitină, potrivit unui raport publicat în Nature Communications. Studiul a fost efectuat pe șoareci și pe celule umane crescute în laborator. Dacă descoperirile trec de evaluarea clinică, atunci antidotul are potențialul de a salva vieți.

Buretele viperei este responsabil de majoritatea deceselor cauzate de intoxicarea cu ciuperci la nivel mondial. Simptomele apar la șase ore după ingestie și includ greață, vărsături și diaree. Dacă pacientul nu este tratat imediat, toxinele pot provoca leziuni ale ficatului și rinichilor, care pot cauza moartea în 48 de ore. În prezent, nu există niciun antidot disponibil, dar oamenii pot fi tratați cu fluide, cărbune activ și alte terapii.

Nu se cunoaște cu exactitate modul în care alfa-amanitina provoacă moartea. O echipă de cercetători din China și Australia a utilizat tehnologia CRISPR/Cas9 pentru a stabili care gene umane sunt activate de toxină pentru a declanșa vătămarea sau moartea celulară. Una dintre aceste gene produce proteina numită STT3B, care ajută la atașarea zaharurilor de proteine.

Apoi echipa a analizat o bază de dată cu peste 3.000 de medicamente aprobate de Administrația pentru Medicamente și Alimente din S.U.A. pentru a descoperi molecule ce pot inhiba acțiunile proteinei STT3B. Echipa a descoperit că pigmentul (colorantul) verde denumit indocianină poate opri funcționarea proteinei și poate preveni moartea celulelor umane cultivate în laborator, după ce au fost tratate cu alfa-amanitină.

În testele efectuate pe șoareci intoxicați cu alfa-amanitină, colorantul a redus vătămarea ficatului și a rinichilor și a crescut rata de supraviețuire atunci când a fost administrat la 1-4 ore după intoxicare. Administrarea antidotului după 8-12 ore i-a redus eficacitatea, probabil din cauza afectării ireversibile a organelor.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii