Planeta Marte are o suprafață acoperită cu munți, văi și alte formațiuni geologice care au captat atenția oamenilor de știință și entuziaștilor de multă vreme. De curând, cercetătorii de la Universitatea Northern Arizona din S.U.A. au încercat să utilizeze aceste trăsături pentru a înțelege mai bine trecutul planetei roșii.
Deoarece realizarea măsurătorilor pe suprafața planetei Marte este o adevărată provocare, cea mai mare parte a activității de cercetare a fost realizată cu ajutorul sateliților.
Sateliții pot măsura temperatura, permițând oamenilor de știință să determine a proprietate denumită inerție termică. Aceasta descrie de cât timp are nevoie un material pentru a se încâlzi sau răci ca răspuns la schimbările de temperatură din mediul înconjurător. De exemplu, o structură din nisip va avea o inerție termică mai mică și, drept urmare, își va modifica temperatura mai repede decât o structură stâncoasă.
Folosind aceste informații, cercetătorii au măsurat temperatura structurilor de roci stratificate dintr-o regiune a planetei Marte numită Arabia Terra, care s-ar fi putut forma în prezența apei cu mult timp în urmă.
Echipa a descoperit că aceste structuri aveau o inerție termică mai mică decât ne-am fi așteptat, ceea ce arată că ele ar fi fost expuse numai la apă, care ar fi creat sedimente cu o inerție termică mai mare, pentru o scurtă perioadă de timp.
Cercetătorii urmează să studieze în ce circumstanțe a existat apa acolo în trecut. Ei speculează că ar putea fi vorba de inundații sau de apa subternă, care s-a retras rapid, însă aceste posibilități sunt în prezent neexplorate și așteaptă cercetări suplimentare.