Zimbrul, cel mai greu animal european de uscat

publicat de Florin Mitrea
828 vizualizări
Zimbrul

Zimbrul sau bizonul european (Bison bonasus) este o specie de bizon care trăiește în Europa. La începutul secolului trecut, aceste animale au fost vânate până la extincția din sălbăticie. Unele dintre ele au fost ținute în viață în captivitate și au început să fie reintroduse în natură în câteva țări din Europa.

Zimbrul este cel mai greu animal european de pe uscat. Un zimbru are o lungime de 2,9 – 3 metri și o înălțime de 1,9 metri, cântărind de la 300 până la 920 kg. Este mai înalt, dar mai puțin masiv decât ruda sa apropiată, bizonul american. De asemenea, are părul mai scurt decât acesta.

Zimbrul are o blană deasă, de culoare maroniu închis, cu o coamă lungă în zona frunții și în partea inferioară a gâtului. Atât masculul, cât și femela prezintă coarne îndreptate înspre înainte.

Zimbri
Zimbri în rezervația științifică Pădurea Domnească din Republica Moldova. | Foto: DENIS POLOVNICOV/ WIKIMEDIA COMMONS (CC BY-SA 4.0)
Bison bonasus

Zimbrul (bizonul european)

Regnul: Animalia
Încrengătura: Chordata
Subîncrengătura: Vertebrata
Clasa: Mammalia
Ordinul: Artiodactyla
Familia: Bovidae
Subfamilia: Bovinae
Tribul: Bovini
Genul: Bison
Specia: Bison bonasus

Distribuție

Zimbrii se întâlnesc în Polonia, Lituania, Belarus, Federația Rusă, România, Slovacia, Ucraina și Kârgâzstan. Aceste animale trăiesc în pădurile cu frunze late și de conifere și se găsesc adesea pe pajiștile deschise.

Comportament și stil de viață

Zimbrii sunt animale diurne și sociale, care trăiesc în grupuri mixte sau formate numai din masculi. Grupurile mixte sunt formate din femele adulte, viței, tineret cu vârsta de 2-3 ani și tauri tineri. O turmă are o mărime medie de 8-13 animale. Turmele formate exclusiv din tauri sunt mai mici decât cele mixte, conținând, în medie, doi indivizi.

Zimbrii nu își apără teritoriul, iar arealele turmelor tind să se suprapună mult. De obicei, taurii tineri, cu vârsta de 5-6 ani, au teritorii mai extinse decât masculii mai în vârstă. În timpul iernii, zimbrii se adună adesea în jurul locurilor de hrănire.

Turmele de zimbri nu sunt unități familiale. Diferitele grupuri interacționează frecvent, se combină și își împart indivizii. În ciuda mișcărilor lor lente, zimbrii sunt animale surprinzător de agile. Ei pot sări de pe loc peste un pârâu de trei metri lățime sau peste un gard de doi metri înălțime.

Dietă și hrănire

Zimbrii sunt animale erbivore. Ei se hrănesc cu ierburi, dar și cu lăstari sau frunze. Vara, un mascul adult poate consuma 32 kg de hrană în fiecare zi. Zimbrii trebuie să bea apă în fiecare zi, iar în timpul iernii pot fi văzuți spărgând gheața cu copitele.

Comportament de împerechere

Zimbrul este o specie poligină (un mascul se împerechează cu mai multe femele, dar o femelă se împerechează cu un singur mascul), iar odată cu începutul sezonului de rut, masculii se alătură turmelor mixte. Sezonul de împerechere ține din august până în octombrie.

Femelele au o perioadă de gestație de 264 de zile și dau naștere, de obicei, la un singur pui. Vițeii se nasc complet dezvoltați și sunt capabili să stea în picioare imediat după naștere. La vârsta de o lună, ei încep să-și caute hrana singuri în jurul mamelor lor. De obicei, vițeii sunt înțărcați la vârsta de 10-12 luni. Femelele devin mature din punct de vedere sexual la vârsta de trei ani, în timp ce masculii la vârsta de doi ani.

Populație și amenințări

În trecut, mai ales în Evul Mediu, zimbrii erau omorâți pentru pielea și coarnele lor. În prezent, principalele amenințări la adresa lor sunt conflictele și instabilitatea politică din Caucaz, lipsa habitatelor, fragmentarea populațiilor, consangvinizarea și hibridarea, bolile și braconajul.

Potrivit Wikipedia, populația de zimbri era de aproximativ 7.500 de indivizi la nivelul anului 2019, dintre care aproape jumătate în Belarus și Polonia. Populațiile locale au fost estimate după cum urmează: Belarus – 1.962 de indivizi; Polonia – 2.269 de indivizi; Rusia – 1.588 de indivizi; Lituania – 214 de indivizi în libertate; România – 100 de indivizi în libertate; Ucraina – 240 de indivizi etc.

Zimbrul este clasificat drept specie vulnerabilă în Lista Roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. În prezent, populația sa este în creștere.

Sursa: Animalia.bio

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii