După mai mulți în în care au bătut pasul pe loc, studiile privind tratarea bolii Alzheimer încep să cunoască o revigorare.
Recent, gigantul farmaceutic Eli Lilly a declarat că medicamentul său experimental denumit donanemab a încetinit cu succes declinul cognitiv și funcțional la pacienții aflați în primele stadii ale bolii Alzheimer, oferind astfel o nouă rază de speranță pacienților care suferă de o afecțiune cu puține opțiuni de tratament. Eli Lilly își propune să furnizeze datele autorităților de reglementare americane până la sfârșitul lunii iunie și speră să obțină aprobarea în prima jumătate a anului viitor.
Rezultatele pozitive vin la câteva luni după ce un medicament similar, dezvoltat de Biogen și Eisai, denumit Leqembi, a obținut a aprobare în regim de urgență de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din S.U.A. Acest medicament poate încetini evoluție bolii Alzheimer la pacienții aflați în primele stadii ale afecțiunii.
Noul medicament ar putea aduce vânzări de miliarde de dolari
Niciunul dintre aceste medicamente nu reprezintă un remediu pentru boala Alzheimer. Cu toate acestea, analiștii de pe Wall Street estimează că fiecare ar putea genera vânzări de miliarde de dolari. De exemplu, donanemab ar putea aduce venituri de 7,5 miliarde de dolari pe an pentru Eli Lilly.
Evaluarea clinică efectuată de Eli Lilly a analizat modul în care medicamentul afectează capacitatea pacienților de a îndeplini sarcini de rutină, cum sunt condusul unui autovehicul sau pregătirea mesei. Ultima fază a evaluării, care a inclus 1.182 de participanți, a arătat că donanemab a redus declinul cognitiv cu 36% în decursul a 18 luni.
Beneficii și efecte secundare
În cadrul evaluării clinice, aproape jumătate dintre pacienții care au primit donanemab nu au cunoscut o înrăutățire a simptomelor bolii după un an de tratament, în timp ce boala a evoluat la 71% dintre pacienții care au primit un placebo.
Medicii și pacienții vor trebui să pună în balanță beneficiile aduse de medicament și unele efecte secundare serioase. Administrarea medicamentului poate duce la inflamații sau alte anomalii la nivelul creierului. Deși majoritatea cazurilor nu sunt grave, Eli Lilly spune că cel puțin două decese au fost asociate cu aceste efecte adverse.
Donanemab, la fel ca Leqembi, acționează prin reducerea nivelului de proteine din creier, denumite beta-amiloid, responsabile de evoluția bolii Alzheimer. În cadrul evaluării clinice, pacienții au primit donanemab până când scanările au arătat dispariția acestor proteine din creier.
Pe de altă parte, Leqembi trebuie administrat o perioadă mai lungă de timp. Ambele sunt administrate intravenos, la patru săptămâni, respectiv la două săptămâni.
Compararea tratamentelor pentru Alzheimer
Leqembi a arătat o rată de reducere a declinului cognitiv de 27% în decursul a 18 luni, în timp ce donanemab a încetinit declinul cu 36%.
Deoarece pacienții primesc donanemab pentru o perioadă mai scurtă de timp, acest lucru ar putea ajuta la reducerea poverii tratamentului.
Deocamdată, Leqembi nu este inclus în programul Medicare din S.U.A., motiv pentru care pacienților le este dificil să acceseze tratamentul. Însă acest lucru s-ar putea schimba dacă medicamentul este aprobat de autoritățile americane.
Un alt medicament pentru boala Alzheimer a primit aprobare în regim de urgență în anul 2021, însă nu a fost un succes comercial datorită rezultatelor mixte în privința ajutorului acordat pacienților. Medicamentul, denumit Aduhelm, a fost dezvoltat de Biogen și Eisai.
Sursa: Science Alert