Telescopul James Webb descoperă carbon de la începuturile universului

publicat de Florin Mitrea
16 vizualizări

Telescopul James Webb (JWST) a detectat una dintre cărămizile vieții la începuturile universului, zguduind din temelii ceea ce știm despre primele galaxii. Descoperirea – un nor de carbon într-o galaxii îndepărtată și compactă, așa cum apărea la 350 de milioane de ani după Big Bang – marchează cea mai timpurie detectare a unui alt element chimic, în afară de hidrogen, în univers.

Cercetările anterioare sugeraseră că elementul chimic carbon a început să se formeze în cantități mari relativ târziu – la aproximativ un miliard de ani după Big Bang, spune profesorul Roberto Maiolino, de la Universitatea Cambridge, coautor al studiului.

Astronomii clasifică elementele mai grele decât hidrogenul și heliul drept metale, deoarece aceste elemente, cu excepția hidrogenului și a unor urme de litiu, au fost fabricate în interiorul stelelor și au fost distribuite în univers prin intermediul supernovelor (exploziile stelelor). Se credea că acest proces de formare și distribuire a elementelor grele durează mai multe cicluri stelare, însă noua descoperirea contestă această părere preconcepută.

„Am fost surprinși să vedem carbonul atât de devreme în univers, din moment ce se credea că primele stele au produs mult mai mult oxigen decât carbon. Credeam că elementul carbon a apărut mult mai târziu, prin procese total diferite, dar faptul că el apare așa de devreme ne spune că primele stele funcționau foarte diferite.” – Roberto Maiolino, Universitatea Cambridge

Pentru a realiza descoperirea, astronomii au utilizat Telescopul James Webb pentru a studia galaxia străveche denumită GS-z12, de 100.000 de ori mai puțin masivă decât Calea Lactee. Cu ajutorul instrumentului în infraroșu apropiat, cercetătorii au realizat spectrul acestei lumini de la începuturile universului, din care au putut deduce amprenta chimică a galaxiei. Astfel ei au detectat urme de oxigen și neon amestecate cu mult carbon.

Nebuloasa Tarantula

Telescopul James Webb schimbă astronomia

Telescopul James Webb (JWST) a fost lansat a ziua de Crăciun a anului 2021, la bordul unei rachete Ariane 5, din Guiana Franceză [...]

Nu este clar cum s-ar fi putut forma carbonul atât de repede în viața universului, deși o modalitate ar fi putut fi intrarea în colaps a stelelor cu mai puțină energie decât s-a crezut inițial. Pe măsură ce carbonul s-ar fi format în straturile exterioare ale stelelor, ar fi fost posibil ca el să scape și să fie distribuit în universul timpuriu, mai degrabă decât să fie absorbit în găurile negre rezultate în urma colapsului stelelor.

Aceste observații ne arată că elementul carbon poate apărea rapid în universul timpuriu, spune Francesco D’Eugenio, astrofizician la Kavli Institute for Cosmology. Deoarece carbonul este esențial pentru viața așa cum o știm noi, nu este neapărat necesar ca viața să fi evoluat mult mai târziu în univers. Poate că viața a apărut mult mai devreme, deși într-un mod diferite față de aici, pe Pământ.

Sursa: Live Science

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii