Particulele de microplastic au fost descoperite în zăpada din Antarctica

publicat de Florin Mitrea
72 vizualizări
Banchiza Ross

Cercetătorii de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă au publicat primul studiu din lume care confirmă descoperirea particulelor de microplastic în zăpada proaspătă din Antarctica. Aceste descoperiri scot la iveală o amenințare serioasă pentru Antarctica.

Studiul arată că microplasticul are impact negativ asupra mediului, prin limitarea creșterii, reproducerii și a funcțiilor biologice generale ale organismelor, dar și implicații negative pentru oameni. La scară largă, prezența particulelor de microplastic în aer are potențialul de a influența climatul prin accelerarea topirii zăpezii și gheții.

Cercetătorii au colectat mostre de zăpadă de pe Banchiza Ross din Antarctica, la sfârșitul anului 2019. În acel moment, existau puțin studii despre prezența microplasticului în aer și nu se știa cât de răspândită era această problemă.

Însă la întoarcerea în laborator, a devenit repede evident că existau particule de plastic în toate cele 19 probe colectate chiar și din cele mai îndepărtate colțuri ale Banchizei Ross și că aceste descoperiri vor avea o semnificație globală.

Oamenii de știință au analizat probele de zăpadă printr-o tehnică de spectroscopie în infraroșu pentru a identifica tipurile de particule de plastic prezente. Acestea au fost studiate și la microscop pentru a le fi determinate culoarea, mărimea și forma.

Analiza a scos la iveală o medie de 29 de particule de microplastic pe litrul de zăpadă topită, ceea ce reprezintă mai mult decât concentrațiile marine raportate anterior în jurul Banchizei Ross și în gheața marină antarctică.

În imediata apropiere a Bazei Scott și Stației McMurdo de pe Insula Ross (cea mai mare stație din Antarctica), densitatea microplasticului era de aproape trei ori mai mare, având concentrații similare cu cele găsite în ghețarii italieni. Au fost identificate 13 tipuri diferite de plastic, cel mai comun fiind PET-ul, utilizat la fabricarea sticlelor pentru băuturi și a îmbrăcămintei.

Modelarea atmosferică a sugerat că microplasticul ar fi putut călătorii mii de kilometri prin aer, însă este la fel de probabil ca prezența oamenilor în Antarctica să-l fi adus aici.

Sursa: Phys.org

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii