Reducerile activităților cauzate de pandemie au scutit atmosfera Pământului de unele emisii de gaze cu efect de seră, însă planeta continuă să se încălzească.
Măsurătorile temperaturii apei la nivel global arată că, în anul 2020, cantitatea totală de căldură stocată de straturile superioare ale oceanelor a fost mai mare decât în orice alt an de când există înregistrări, conform unui raport al cercetătorilor publicat în Advances in Atmospheric Sciences. Urmărirea temperaturii oceanului este importantă, deoarece apa mai caldă topește mai multă gheață din Antarctica și Groenlanda, ceea ce duce la creșterea nivelului mărilor și la furtuni tropicale mai puternice.
Cercetătorii au estimat energia totală stocată sub formă de căldură în stratul superior de 2.000 de metri al oceanului folosind informațiile despre temperatură provenite de la senzori ficși, sondele plutitoare Argo, roboți subacvatici și de la alte instrumente. Echipa a descoperit că apele din partea superioară a oceanului conțineau cu 234 sextilioane (1021) de jouli mai multă energie în anul 2020 decât media anuală din intervalul 1981-2010. Stocarea de căldură a crescut cu până la 20 de sextilioane de jouli după 2019, ceea ce sugerează că în 2020 oceanele planetei au absorbit suficientă căldură pentru a încălzi până la fierbere 1,3 miliarde de ceainice cu apă.
Această analiză ar putea supraestima cât de mult s-au încălzit oceanele anul trecut, spune coautorul studiului, Kevin Trenberth, expert în climat la U.S. National Center for Atmospheric Research. Drept urmare, cercetătorii au reevaluat informațiile despre temperatura oceanelor, utilizând o altă metodologie, mai conservativă, pentru estimarea căldurii stocate anual de ocean și au descoperit că saltul de la anul 2019 la anul 2020 ar putea fi de doar un sextilion de jouli. Aceasta tot ar reprezenta 65 de milioane de ceainice cu apă încălzite până la fierbere.
Alți trei ani cu recorduri în ceea ce privește căldura acumulată de ocean au fost 2017, 2018 și 2019. „Ceea ce se întâmplă acum este o variantă a filmului Groundhog Day„, spune coautorul studiului, Michael Mann, expert în climatologie la Universitatea de Stat din Pennsylvania, S.U.A. „Groundhog Day are un final fericit. Acest lucru nu se va întâmpla și în cazul nostru dacă nu vom lua măsuri drastice pentru reducerea emisiilor de carbon.”
Sursa: Science News.