O nouă tehnologie utilizează lacrimile pentru a detecta bolile

publicat de Florin Mitrea
103 vizualizări
Lacrima

Lacrimile umane pot purta o mulțime de informații folositoare. Doar cu ajutorul câtorva picături, o nouă tehnologie poate detecta bolile de ochi sau chiar anumite indicii ale diabetului, potrivit unui articol publicat în ACS Nano, citat de Science News.

”Am dorit să demonstrăm potențialul utilizării lacrimilor pentru a detecta bolile”, spune Fei Liu, inginer biomedical la Universitatea de Medicină Wenzhou din China. ”Este posibil ca picăturile să deschidă o fereatră prin care oamenii de știință să scruteze întregul corp și chiar să permită testarea rapidă a lacrimilor acasă.”

La fel ca saliva și urina, lacrimile conțin vezicule minuscule umplute cu mesaje celulare. Dacă oamenii de știință ar putea intercepta aceste mesaje, ele ar putea oferi noi informații despre ceea ce se întâmplă în interiorul corpului. Însă colectarea unei cantități suficiente din aceste vezicule, denumite exozomi, este dificilă. Spre deosebire de fluidele din alte părți ale corpului, din ochi se scurge doar un firicel de lichid.

Drept urmare, cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă de colectare a exozomilor din volume mici de lichid lacrimal. Mai întâi, ei au colectat lacrimi de la participanții la studiu. Apoi echipa a adăugat soluția care conținea lacrimile pe un dispozitiv prevăzut cu două membrane nanoporoase, după care au produs vibrația membranelor și au aspirat soluția. În câteva minute, tehnica separă prin filtrare moleculele mici de exozomii din lacrimi.

Rezultatele au arătat că diferitele afecțiuni oculare au propriile amprente moleculare în lacrimile oamenilor. În plus, medicii ar putea monitoriza modul în care evoluează diabetul.

În continuare, oamenii de știință vor să analizeze lacrimile pentru indicii ale altor boli, dar și ale stărilor de depresie și stres emoțional. ”Acesta este doar începutul”, spune Luke Lee, bioinginer la Harvard Medical School. ”Lacrimile exprimă ceva ce nu am explorat cu adevărat până acum.”

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – WordPress Theme Designed and Developed by PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii