O dietă săracă în aminoacidul glutamat ar putea ameliora migrenele, sugerează un studiu de mică amploare. O lună de evitare a alimentelor bogate în glutamat a dus la mai puține migrene la un grup de 25 de persoane cu sindromul Războiului din Golf.
Specificitatea migrenelor acestor veterani, parte a unei serii de simptome rezultate în urma Războiului din Golf, poate diferi de cea a altor persoane care suferă de migrene. Dar dacă relația de bază dintre glutamat și migrene este similară, dieta ar putea ajuta aproximativ 1 miliard de oameni din întreaga lume care suferă de migrene.
Medicamentele actuale pentru tratarea migrenelor, inclusiv o nouă clasă de compuși care blochează un mesager chimic numit CGRP, pot ajuta. Însă medicamentele existente nu funcționează pentru toată lumea, spune neurocercetătorul Ian Meng de la Universitatea din New England din Biddeford, Maine, Statele Unite. O schimbare a dietei ar putea fi o modalitate accesibilă și cu risc scăzut de a aduce ameliorare.
Glutamatul este atât un semnal care excită semnalele nervoase din creier, cât și un aminoacid care se găsește în roșii, carne procesată, brânză maturată, ciuperci și, bineînțeles, glutamatul monosodic sau MSG. Timp de o lună, 25 de veterani ai Războiului din Golf au consumat o dietă săracă în glutamat, plină de fructe și legume integrale, și au evitat alimentele bogate în glutamat, inclusiv sosul de soia, ciupercile și alimentele ultraprocesate.
Înainte de această dietă, 64% dintre acești oameni au raportat că au avut migrenă în săptămâna precedentă. După o lună de dietă cu conținut scăzut de glutamat, procentul a scăzut la aproximativ 12%, a declarat neurocercetătorul Ashley VanMeter de la Universitatea Georgetown din Washington, Statele Unite. După încheierea dietei de o lună, 88% dintre persoanele din studiu au ales să rămână la dietă. „Ei simt că [dieta] le aduce cu siguranță beneficii”, a spus VanMeter.
Scanările cerebrale însoțitoare au arătat că o parte a sistemului vizual din spatele creierului a fost mai subțire după dietă, sugerând că această modificare neuronală ar putea fi implicată în reducerea migrenei.
Glutamatul din dietă nu ajunge de obicei la creier; aminoacidul este ținut la distanță de bariera hematoencefalică. Dar pentru unii oameni, această barieră poate avea scurgeri și poate lăsa glutamatul să treacă, bănuiesc cercetătorii. Acest aflux de glutamat ar putea activa celulele nervoase într-un mod care duce la migrene.
Nu este clar dacă o dietă cu conținut scăzut de glutamat ar putea ajuta persoanele cu migrene care nu suferă de boala Războiului din Golf. Dar încercarea de a reduce aportul de glutamat ar putea merita încercată, spune Meng. „Aici îți schimbi dieta. Deci nu iei un medicament pentru a o trata”, spune el. „Știi, de ce să nu încerci? Nu există niciun risc.”
VanMeter și colegii săi lansează un studiu, probabil în ianuarie, pentru a examina efectele dietei la persoanele cu migrene, dar fără sindromul Războiului din Golf.
Sursa: Science News