Încă nu au fost detectate semnele materiei întunecate

publicat de Florin Mitrea
84 vizualizări
Experimentul LZ

Noua generație de detectoare ale materiei întunecate tocmai a sosit. Experimentul, denumit LZ, nu a descoperit materia întunecată, însă a căutat-o mai bine ca niciodată, potrivit unui raport al fizicienilor din 7 iulie, citat de Science News.

Materia întunecată rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale fizicii particulelor”, spune Hugh Lippincott, fizician la Universitatea din California – Santa Barbara, S.U.A.

LZ (sau LUX-ZEPLIN) își propune să descopere particulele neidentificate despre care se crede că formează majoritatea materiei din univers. Deși nimeni nu a detectat vreodată în mod concludent o particulă a materiei întunecate, influența sa în univers poate fi observată după mișcările stelelor și galaxiilor, dar și prin alte observații cosmologice.

Amplasat la aproximativ 1,5 km în subteran, la Sanford Underground Research Facility din Dakota de Sud, Statele Unite ale Americii, detectorul este umplut cu zece tone metrice de xenon lichid. Dacă vreo particulă a materiei întunecate s-ar lovi de nucleele acestor atomi de xenon, ea ar produce o sclipire de lumină care ar fi detectată de instrument.

Experimentul LZ este unul dintre detectoarele de materie întunecată de nouă generație, bazate pe xenon lichid, alături de XENONnT, de la Gran Sasso National Laboratory, Italia, și de PandaX-4T, de la China Jingping Underground Laboratory. Aceste experimente își propun să detecteze un tip ipotetic de materie întunecată denumit WIMP (Weakly Interacting Massive Particles). Cercetătorii au extins căutările pentru a spori șansele de detectare a particulelor, fiecare detector conținând mai multe tone de xenon lichid.

Utilizând informațiile colectate în doar 60 de zile, LZ a depășit deja eforturile anterioare de depistare a particulelor WIMP.

Deși detectorul încă nu a descoperit nimic, proiectul este programat să funcționeze aproximativ cinci ani, iar datele colectat în acest interval extins de timp ar putea oferi oamenilor de știință șansa de a descoperi materia întunecată.

Sursa: Science News

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii