Big Bang-ul ar fi fost acompaniat de un Big Bang „Întunecat” (Dark Big Bang), care a inundat cosmosul cu materie întunecată, potrivit unei noi terorii sugerate de cosmologi. Iar noi am putea vedea dovezile acestui eveniment prin studierea ondulațiilor din țesătura spațiu-timpului.
Numeroși cosmologi cred că, după Big Bang, universul a trecut printr-o perioadă de expansiune rapidă, cunoscută sub denumirea de inflație. Nu se știe ce anume a declanșat inflația, dar existența sa este necesară pentru a explica o serie de observații, cum este forma geometrică aplatizată a universului atunci când este observat la scară cosmică.
Se presupune că inflația ar fi fost declanșată de un câmp cuantic exotic, care reprezintă entitatea fundamentală ce absoarbe spațiu-timpul. La finalul inflației, acest câmp cuantic s-a epuizat sub formă de particule și radiații, declanșând Big Bang-ul Fierbinte (Hot Big Bang), pe care astrofizicienii îl asociază adesea cu începutul universului. Aceste particule au intrat în coliziune pentru a forma primii atomi, la 12 minute după Big Bang, iar sute de milioane de ani mai târziu, din ele s-au format stelele și galaxiile.
Dar mai există un ingredient în cadrul acestei „supe” cosmice: materia întunecată. Cosmologii încă nu știu ce este aceasta, însă dovada existenței sale este observată prin influența gravitațională asupra materiei normale.
Sfârșitul inflației și Big Bang-ul Fierbinte care i-a urmat ar fi inundat universul cu materie întunecată, care a evoluat separat de restul materiei. Însă această presupunere a fost făcută doar de dragul simplității, potrivit unei lucrări publicat ca preprint pe arXiv. Oamenii de știință nu văd nicio dovadă a existenței materiei întunecate decât mult mai târziu în evoluția universului, după ce aceasta a avut timp suficient pentru a-și exercita influența gravitațională. Drept urmare, nu era nevoie ca materia întunecată să fi apărut în univers la Big Bang-ul Fierbinte, odată cu materia obișnuită. În plus, deoarece materia întunecată nu interacționează cu materia normală, ea ar fi putut avea propriul său Big Bang „Întunecat”, susțin cercetătorii.
Big Bang-ul Întunecat
În cadrul studiului, autorii au emis ipoteza existenței unui nou timp de câmp cuantic, denumit „câmp întunecat”, necesar pentru ca materia întunecată să se formeze în mod independent.
Potrivit acestui scenariu, Big Bang-ul Întunecat ar fi apărut doar după finalizarea inflației și după ce universul s-a extins și s-a răcit suficient pentru a forța câmpul întunecat să intre în propria sa fază de tranziție, unde să se transforme în particule de materie întunecată.
Cercetătorii au descoperit că Big Bang-ul Întunecat a trebuit să se supună anumitor constrângeri: dacă apărea prea devreme, atunci astăzi ar fi existat prea multă materie întunecată, iar dacă apărea prea târziu, astăzi ar fi fost prea puțină materie întunecată. Însă dacă Big bang-ul Întunecat ar fi apărut atunci când universul avea vârsta de o lună, atunci acest lucru ar fi fost în concordanță cu observațiile de astăzi.
Presupusa existență a Big Bang-ului Întunecat prezintă unele avantaje. În primul rând, existența sa este în concordanță cu ceea ce oamenii de știință cunosc despre materia întunecată: dacă ea nu interacționează cu materia obișnuită, atunci nu există niciun motiv să credem că cele două tipuri de materie au o origine comună. În al doilea rând, existența Big Bang-ului Întunecat permite cercetătorilor să creeze modele ale materiei întunecate fără a se îngrijora de modul în care acestea influențează comportamentul materiei obișnuite de la începuturile universului, ceea ce oferă o mai bună flexibilitate.
Mai mult, cercetătorii au descoperit că Big Bang-ul Întunecat ar fi produs o semnătură specifică în undele gravitaționale, ceea ce înseamnă că noua teorie ar putea fi verificată pe cale experimentală.
Sursa: Live Science