Cum am putea crea un computer mai inteligent și mai eficient? Aceasta este întrebarea la care mulți oameni de știință și ingineri au încercat să găsească un răspuns în ultimele decenii. În căutarea unui model al inteligenței artificiale (AI), cel mai promițător s-a dovedit a fi creierul uman. Numeroasele studii asupra creierului susțin practicabilitatea creării unei rețele artificiale cu ajutorul limbajelor de programare pe computer.
Unul dintre primele proiecte de programare a fost propus de John J. Hopfield. Rețeaua pe care acesta a proiectat-o și publicat-o în lucrarea sa fundamentală din 1982, denumită rețeaua Hopfield, este un model fundamental al creierului care pune bazele proiectelor de inteligență artificială din viitor. Fiecare neuron al rețelei Hopfield stochează numere sau informații, iar neuronii sunt conectați între ei. Aceste conexiuni au tării diferite și determină modul în care valoarea unui neuron se propagă către alt neuron.
Pornind de la acest fundament, Geoffrey Hinton a prezentat cercetările sale despre „rețelele neurale convoluționale” (CNN), în anul 2012. CNN este o rețea neurală multi-strat mai complexă, utilizată pe larg în prezent, cu mai puține conexiuni între neuroni. Datorită numărului mai redus de conexiuni și nivelurilor multiple, ea poate antrena imaginile mai rapid și poate clasifica imaginile test cu o rată a succesului mai mare. Pentru contribuțiile aduse la aceste rețele neurale fundamentale, John Hopfield și Geoffrey Hinton au câștigat Premiul Nobel pentru fizică în 2024.
Cercetările în domeniul AI au cunoscut o dezvoltare fulminantă în ultimul deceniu. AI a devenit un sistem eficient de clasificare a datelor ce ne influențează viețile de zi cu zi. De exemplu, inteligența artificială face acum parte din motoarele de căutare și sugerează conținut personalizat peste tot. AI poate clasifica, de asemenea, proprietățile mecanice cuantice ale materialelor și poate identifica date relevante din seturi imense de date. Interesul pentru inteligența artificială continuă să crească, iar oamenii de știință sunt motivați să depășească limitele și mai departe.