Apa a apărut în univers mai devreme decât se credea

publicat de Florin Mitrea
6 vizualizări
Apa a apărut în univers mai devreme decât se credea

Simulările pe calculator sugerează că apa ar fi apărut în univers la doar 100-200 de milioane de ani după Big Bang, cu mult mai devreme decât se crezuse anterior. Astfel, apa ar fi fost un ingredient-cheie la formarea primelor galaxii, iar planetele locuibile s-ar fi putut forma foarte devreme în istoria universului.

Apa (H2O) este alcătuită din doi atomi de hidrogen și un atom de oxigen. Drept urmare, înainte de apariția apei era nevoie de prezența celor două elemente chimice (hidrogenul și oxigenul).

Potrivit celor mai bune teorii ale formării universului, primele nuclee atomice s-au format la câteva minute după Big Bang. Însă a fost nevoie de încă 380.000 de ani pentru ca universul să se răcească suficient astfel încât electronii să fie captați pe orbitele acestor nuclee pentru a forma primii atomi.

Primii atomi au fost hidrogenul și heliul, care conțin în nucleu un proton, respectiv doi protoni. Oxigenul și alte elemente grele s-au format doar după apariția primelor stele, în nucleul cărora a avut loc fuziunea hidrogenului și a heliului, apoi au explodat sub formă de supernove pentru a produce elemente mai grele.

Așadar, apa ar fi putut apărea cândva după acest moment. Primele stele, cunoscute sub denumirea de stele de populație III, s-au format din nori de gaz, în urmă cu 150-200 de milioane de ani.

În cadrul noului studiu, astrofizicienii au simulat două supernove: una a unei stele de populație III de 13 ori mai mare decât soarele nostru, iar alta având masa de 200 de mase solare. Cantitatea de oxigen rezultată în urma simulărilor a fost de 0,051, respectiv de 55 de ori masa Soarelui. Simulările au mai arătat că oxigenul s-a răcit și s-a amestecat cu materia din jur pentru a forma apă.

Apa formată în urma primei simulări a atins o milionime din masa Soarelui la 30-90 de milioane de ani după supernovă. De o mie de ori mai multă apă s-a format la 3 milioane de ani după cea de a doua supernovă.

Autorii sugerează că o parte din apa primordială ar fi putut supraviețui formării procesului de formare a galaxiilor pentru a da naștere unor planete cu apă, în urmă cu miliarde de ani.

Din aceeași categorie

© 2022-2025  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii