Un studiu recent sugerează că antibioticele utilizate în fermele de creștere a animalelor determină dezvoltarea unor bacterii mai rezistente la sistemul imunitar al omului.
Studiul arată că antibioticul colistină, care a fost folosit an de zile ca stimulator de creștere în fermele de porci și pui din China, a dus la apariția unor tulpini mai rezistente de E. coli, care prezintă un risc mai ridicat de ocolire a primei linii de apărare a sistemului nostru imunitar. Deși utilizarea colistinei este acum interzisă în China și multe alte țări, descoperirile trag un semnal de alarmă privind amenințarea serioasă pe care o reprezintă utilizarea în exces a antibioticelor.
„Acest lucru ar putea fi mai periculos decât rezistența la antibiotice”, spune profesorul Craig MacLean, care a condus studiul realizat de Universitatea Oxford. „Arată pericolul reprezentat de utilizarea nediscriminatorie a antibioticelor în agricultură. Am ajuns să ne compromitem propriul sistem imunitar de dragul unor pui mai grași.”
Descoperirile ar putea avea, de asemenea, un impact semnificativ asupra dezvoltării unor antibiotice noi din clasa colistinei, cunoscute sub denumirea de peptide antimicrobiene, despre care oamenii de știință sugerează că ar putea prezenta un risc deosebit de compromitere a imunității înnăscute.
Peptidele antimicrobiene sunt compuși produși de majoritatea organismelor vii în timpul răspunsului imunitar înnăscut, care constituie prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Colistina are la bază o peptidă antimicrobiană bacteriană, dar prezintă o structură chimică asemănătoare cu cea a unor peptide antimicrobiene produse de sistemul imunitar uman.
Utilizarea pe scară largă a colistinei în creșterea animalelor de declanșat apariția și răspândirea unei bacterii E. coli purtătoare a genei rezistenței la antibiotice, fapt care a determinat în final interzicerea utilizării antibioticului. Însă noul studiu sugerează că aceleași gene permit agenților patogeni să ocolească mai cu ușurință peptidele antimicrobiene ce formează piatra de temelie a sistemului nostru imunitar.
În cadrul studiului, bacteria E. coli purtătoare a genei rezistenței, denumită MCR-1, a fost expusă la peptide antimicrobiene cu rol important în sistemul imunitar înnăscut al puilor, porcilor și oamenilor. Bacteria a fost testată, de asemenea, pentru susceptibilitatea sa la serul uman.
Oamenii de știință au constatat că E. coli purtătoare a genei MCR-1 era de cel puțin două ori mai rezistentă la serul uman. În medie, gena a crescut rezistența față de peptidele antimicrobiene umane și animale cu 62%, comparativ cu bacteriile cărora gena le lipsea. Studiul a mai arătat că bacteriile rezistente prezentau o probabilitate de două ori mai mare de a ucide larvele de molii.
Rezistența antimicrobiană reprezintă o amenințare importantă la nivel global – ONU a avertizat că până la 10 milioane de oameni ar putea muri anual din cauza superbacteriilor. Drept urmare, nevoia de noi antibiotice a devenit presantă. Există un interes tot mai ridicat în privința medicamentelor pe bază de peptide antimicrobiene umane.
Sursa: The Guardian