O proteină obișnuită ar putea face tratamentul cancerului de sân mai eficient

publicat de Florin Mitrea
59 vizualizări
Cancerul de sân (ilustrație)

Tratamentul cancerului de sân ar putea deveni mult mai eficient dacă ar viza o proteină întâlnită în aproape toate celulele din corpul uman, potrivit unui studiu recent realizat de Breast Cancer Now.

Studiul arată că vizarea proteinei RAC1B – o variantă a proteinei RAC1 – poate îmbunătăți tratamentul cancerului de sân.

În cadrul studiului, publicat în revista Oncogene, oamenii de știință au transplantat celule ale cancerului de sân la șoareci și au descoperit că celulele lipsite de proteina RAC1B nu mai prezentau tumori observabile după 100 de zile. De asemenea, analiza datelor clinice a relevat că pacienții cu cancer de sân tratați prin chimioterapie cu doxorubicin prezentau rezultate mai proaste dacă tumorile lor conțineau cantități mari de RAC1B.

Cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer în Marea Britanie, iar boala ia viața a circa 11.500 de femei în fiecare an. Dezvoltarea unor tratamente cu celule stem care să atace tumorile direct la originile lor a constituit obiectivul cercetătorilor timp de 20 de ani, însă, până acum, s-a dovedit dificil de realizat.

„Pentru prima dată, cercetările noastre au arătat că, în lipsa RAC1B, celulele canceroase nu pot forma tumori și devin mai vulnerabile la chimioterapie, ceea ce face tratamentul mai eficient”, spune dr. Ahmet Ucar, de la Breast Cancer Now. „Proteina RAC1B nu este necesară pentru celulele sănătoase, deci vizarea acesteia prin tratamentele anticancer probabil că nu va produce efecte secundare grave”.

Din aceeași categorie

© 2022-2024  Florin Mitrea – Temă WordPress dezvoltată de PenciDesign

Acest site folosește cookies pentru a îmbunătăți experiența de navigare. Acceptă Detalii