Activitatea fizică regulată este asociată cu reducerea riscului de dezvoltare a unor forme de cancer, cum sunt cele de la nivelul capului, gâtului și plămânilor, potrivit unui nou studiu publicat în revista Cancer Cell. De asemenea, cercetătorii au mai descoperit că persoanele care au fost diagnosticate cu cancer, dar au continuat să fie active, au trăit mai mult decât cele sedentare.
Numeroase studii au arătat că activitatea fizică reduce riscurile multor probleme de sănătate, inclusiv de cancer, însă nu era clar cum se întâmplă acest lucru. De aceea, cercetătorii de la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din Statele Unite și-au propus să dezlege acest mister. Ei au analizat datele din studiul „Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian (PLCO) Cancer Screening” – o evaluare extinsă care a înregistrat datele despre starea de sănătate a peste 60.000 de persoane cu vârstele între 55 și 74 de ani.
La începutul studiului, voluntarii au răspuns la un set de întrebări privind sănătatea, inclusiv dacă fac exerciții fizice. Apoi participanții au fost urmăriți timp de zece ani, înregistrându-se cazurile diagnosticate cu cancer și decesele în general.
Echipa de cercetători a constatat că exercițiile fizice au dus la un risc ușor mai redus de dezvoltare a unor forme de cancer, comparativ cu persoanele sedentare. Totuși, acest risc a fost mai redus în cazul cancerelor de creier, gât, sân și plămâni. În același timp, nu a fost observată vreo legătură între activitatea fizică și alte tipuri de cancer, cum sunt cancerul de colon și cancerul ovarian. În plus, în cazul melanomului și cancerului de prostată, activitatea fizică a fost asociată cu un risc mai crescut.
Analiza complexității cancerului în spațiu și timp
Cancerul este foarte dificil de tratat, iar tratamentele disponibile ajută doar o parte dintre pacienți. Mai mult, unele forme de cancer [...]
Rezultatele studiului au la bază date observaționale, ceea ce înseamnă că ele nu pot dovedi o relație cauză-efect între activitatea fizică și cancer. Însă ele sugerează o imagine mai nuanțată a modului în care exercițiile fizice influențează riscul de cancer. Informațiile au mai arătat că persoanele care au desfășurat activitate fizică regulată, dar au dezvoltat apoi o formă de cancer, au trăit mai mult decât persoanele sedentare.
Descoperirile susțin recomandările curente conform cărora activitatea fizică este importantă pentru reducerea riscului de apariție a unor forme de cancer, chiar dacă nu reduce riscurile pentru toate tipurile de cancer. În orice caz, exercițiile fizice regulate aduc beneficii sănătății în general.
Cercetătorii desfășoară deja studii pe oameni și animale pentru a vedea modul în care activitatea fizică ar putea modifica biologia celulelor din anumite organe, cum sunt sânii și colonul.
Sursa: Gizmodo