Testele cognitive efectuate înainte și după utilizarea medicamentelor prescrise pentru tulburările de dispoziție (antidepresivele) pot îmbunătăți abilitățile noastre de gândire.
Milioane de oameni utilizează inhibitorii selectivi ai reabsorbției de serotonină (SSRI) pentru a trata anxietatea și depresia. Însă folosirea lor este controversată din mai multe motive, printre care lipsa informațiilor despre eficiența lor pe termen lung și neînțelegerea pe deplin a modului lor de funcționare.
Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au analizat mai detaliat impactul acestor medicamente asupra a 90 de pacienți cu depresie moderată și severă, folosind scanări ale creierului și teste cognitive înainte și după administrarea de SSRI timp de opt luni.
La finalizarea tratamentului, pacienții au înregistrat o reducere cu aproape 10% a receptorilor celulari de care SSRI se pot lega. De asemenea, ei au arătat îmbunătățiri la testele de memorie, mai ales în privința reamintirii cuvintelor. Dintre aceștia pacienți, progresele cele mai bune le-au înregistrat cei care au avut cele mai mici modificări ale receptorului pentru serotonină denumit 5HT4. În mod curios, modificările privind legarea receptorului nu s-au corelat cu îmbunătățirea dispoziției.
Cercetătorii sugerează că tratamentul cu SSRI ar putea contracara nivelurile reduse de receptori prin creșterea cantității de serotonină de la nivelul sinapselor, ceea ce face că receptorii de serotonină rămași (inclusiv 5HT4) să devină mai eficienți.
Studiile anterioare au arătat că pacienții cu tulburări depresive majore netratate, precum și cei sănătoși, dar cu un istoric familial al acestor boli, au mai puțini astfel de receptor comparativ cu populația normală. Aceasta ar putea explica de ce oamenii cu depresie se confruntă adesea și cu tulburări ale memoriei.
Chiar dacă pacienții au arătat unele îmbunătățiri în privința depresiei, faptul că schimbările de dispoziție nu au fost proporționale cu modificările receptorilor 5HT4 ridică semne de întrebare în privința mecanismului responsabil pentru efectele clinice ale SSRI. Este incert dacă SSRI reprezintă cu adevărat un tratament împotriva depresiei, având în vedere că unele studii nu au descoperit că ar funcționa mai bine decât un placebo. Drept urmare, ideea că serotonina ar fi implicată în depresie este acum contestată.
Cu toate acestea, niciun bolnav de depresie nu ar trebui să-și oprească administrarea de SSRI fără a consulta înainte un medic, deoarece acest lucru poate avea efecte adverse serioase. În plus, nici nu puteam ști cu siguranță că ele nu funcționează într-un mod pe care cercetătorii încă nu l-au descoperit.
Ce sunt antidepresivele?
Antidepresivele sunt medicamente utilizate în tratamentul depresiei majore și a altor tulburări, de exemplu disritmiile, anxietatea, tulburările obsesiv-compulsive, tulburările de alimentație, durerea cronică, durerea neuropatică și în unele cazuri pentru dismenoree, sforăit, migrene, tulburările hiperkinetice cu deficit de atenție (ADHD), dependență de substanțe și tulburări de somn.
- sursa: WIKIPEDIA
Sursa: Science Alert